BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Milanković

Milutin(1879-1958) Servische geofysicus vooral bekend door zijn theorie (1920), die periodieke klimaatveranderingen over tijdsperioden van tienduizenden tot honderduizend jaren verklaart en daarmee ook het ontstaan van ijstijden . Deze cycli bepalen de intensiteit en verdeling van zonne-instraling op aarde , en daarmee zijn ze in belangrijke mate verantwoordelijk voor de (lange-termijn) variaties in het klimaat. Zie ook Kleine IJstijd .

       Milancovic

Schematische weergave van langzame veranderingen in de stand en de baan van de aarde rond de zon die de ijstijden veroorzaken. “T” duidt op veranderingen in de scheefstand van de aarde ten opzichte van de baan rond de zon. “E” duidt op veranderingen in de elliptische vorm van de aardbaan. “P” tenslotte duidt op de precessie: de langzaam rondtollende beweging van de aardas.
Bron: IPCC , 2007 S. Solomon et al.]; Climate Change 2007: The Physical Science Basis; Cambridge University Pressvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop