hofdansen

Uit volksdansen voortgekomen gezelschapsdansen waarmee de Europese aristocratie van de 13de tot en met de 18de eeuw uitdrukking gaf aan een voorname en verfijnde levenshouding. Ze vormden een essentieel onderdeel van de hofcultuur en zowel heren als dames dienden deze goed te beheersen. Als toppunt van elegantie gold het languissante 18de-eeuwse menuet.
Uit de hofdansen ontstonden de hofballetten, het begin van de westerse theaterdans, met name van de academische dans: feestelijke, op pracht en praal gerichte vertoningen in paleizen waarbij de hovelingen zelf dansten terwijl beroepskunstenaars muziek, zang en toneelspel verzorgden. Als eerste geldt Het verhalende ballet van koningin Louise aan het Franse hof (1581). Hoogtepunt was het hofballet onder Lodewijk XIV.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Media > print, radio en televisie

mediacratie

Term om aan te geven dat politieke opvattingen en voorkeuren steeds meer worden beïnvloed door de manier van optreden van politici op de televisie en steeds minder door partijprogramma\'s. Samentrekking van media en democratie. Daarom ook wel tv-democratie genoemd.