BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Economie > Tomas Piketty
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Tomas Piketty

Thomas Piketty (1971) is een Franse econoom die in 2013 een boek publiceerde met als titel Le capital dans le XXXIe siècle (Het kapitaal in de eenentwintigste eeuw)Nadat het boek in het Engels vertaald was werd het in de Verenigde Staten, net als eerder in Frankrijk, een bestseller en wordt sindsdien wereldwijd gelezen en bediscussieerd. Vergelijkingen met Das Kapital van Karl Marx uit fr 19e eeuw, liggen met zo’n titel natuurlijk voor de hand. Piketty , diep bezorgd over de nog steeds groeiende ongelijkheid kloof tussen arm en rijk in álle landen, bepleit een zodanige aanpassing van het moderne kapitalisme dat die verschillen in persoonlijke vermogens (kapitaal ) geleidelijk kleiner zullen worden, óók opdat daarmee nieuwe allesvernietigende opstanden van het proletariaat vookómen kunnen worden.Zijn meest besproken voorstel om tot wereldwijde nivellering te komen is een jaarlijks te heffenprogressieve belasting op vermogens: 0% op vermogens tot 1 miljoen euro , 1% op vermogens van 1miljoen tot 5 miljoen euro , 2% op vermogens groter dan 5 miljoen, etcetera. Ook stelt hij voor dat banken waar ook ter wereld verplicht worden van al hun klanten de omvang van hun vermogens publiek te maken, en dit te beginnen in de EU.

Zo’n progressief stelsel van belasting op vermogens, en dus op de inkomsten uit die vermogens, zou in de EU slechts 2,5% van de gezamelijke bevolkingen treffen, en daarmee 2 % genereren van het gezamenlijk bruto nationaal product (BNP) van alle landen in de EU tezamen, een gigantisch groot bedrag.Wereldwijd wordt over Piketty’s voorstellen en berekeningen gediscussieerd en gepubliceerd, door vóór- én tegenstanders. In januari 2015 wordt de Nederlandse vertaling van Piketty’s boek verwacht (bij De Bezige Bij)vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop