Claude Lévi-Strauss

(1908-2009) Frans cultureel antropoloog en filosoof, introduceerde het structuralisme in de menswetenschappen. Onderzoek van primitieve culturen (waarbij hij vooral geïnteresseerd was in de mythen) bracht hem tot de overtuiging dat alle culturen, van primitief tot hoogontwikkeld, in wezen berusten op dezelfde mentale patronen, de 'infrastructuur' van de geest. Deze structuren genereren regels waarvan de individuen zich niet bewust zijn maar waardoor ze zich toch laten leiden. Die regels hebben betrekking op universele tegenstellingen als heilig-profaan, leven-dood, natuur-cultuur. De bevindingen van Lévi-Strauss hebben op zijn minst één zwaarwegende filosofische consequentie: ze doen afbreuk aan de traditionele, door de Verlichting geïnspireerde opvatting van de mens als autonoom subject.
Het denken van Lévi-Strauss heeft enorm doorgewerkt in de Franse filosofie van de twintigste eeuw: Foucault Lacan en Barthes, om alleen de grootsten te noemen, bouwen op hem voort.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Media > print, radio en televisie

mediacratie

Term om aan te geven dat politieke opvattingen en voorkeuren steeds meer worden beïnvloed door de manier van optreden van politici op de televisie en steeds minder door partijprogramma\'s. Samentrekking van media en democratie. Daarom ook wel tv-democratie genoemd.