Egypte: Thebe

In de Egyptische oudheid een belangrijke stad in Zuid-Egypte, Waset geheten, door de Grieken Thebe genoemd en tegenwoordig bekend als Luxor. Vanaf 1550 v.Chr. was het twee eeuwen lang een van de machtigste steden ter wereld. Het was enige tijd ook de hoofdstad van Egypte. Uit haar bloeitijd zijn ruïnes van veel tempels bewaard gebleven, zoals het tempelcomplex van Karnak, het Ramesseum ter ere van farao Ramses II en de Luxortempel, met een lengte van 242 m een van de grootste tempels van Egypte.
Ook vindt men er talrijke graven van koningen en priesters, maar ook van ambtenaren en arbeiders. In Thebe regeerden in de veertiende eeuw v.Chr. o.a. de bekende farao's Achnaton (ook: Echnaton), gehuwd met koningin Nefertiti, en zijn zoon Toetanchamon. In de 13e eeuw voor Chr. was Ramses II de belangrijkste farao, hij regeerde maar liefst 66 jaar. In de 'Vallei der Koningen' zijn ruim 60 koningsgraven teruggevonden, die in de loop der eeuwen alle zijn geplunderd. Alleen het graf van Toetanchamon is onopgemerkt en daardoor ongeschonden gebleven.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.