futurisme

De Noord-Italiaanse dichter Marinetti verkondigde in een manifest in 1909 in hoogdravende bewoordingen het einde van de kunst van het verleden ('le passéisme') en de geboorte van een kunst van de toekomst ('le futurisme'). Een groep kunstenaars om hem heen betreurde de afstand van de Italiaanse kunst tot de grootse gebeurtenissen elders in Europa, met name in Parijs en München. Italië stond overal buiten, misschien doordat de eenheidsstaat nog maar kort bestond. Maar dat zou nu veranderen!
De futuristische beweging maakte intensief gebruik van manifesten en andere vormen van publiciteit om het futurisme uit te dragen: verheerlijking van het moderne leven, van de technologie, de mechanisatie van de industrie, van grote mensenmassa's, paardenraces, snelle auto's èn de oorlog. De kunstenaars beijverden zich om snelheid en beweging in beeld te brengen als tekenen van moderniteit. Dit type werk kende ook buiten Italië succes en navolging.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog viel de beweging echter uit elkaar.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Media > print, radio en televisie

mediacratie

Term om aan te geven dat politieke opvattingen en voorkeuren steeds meer worden beïnvloed door de manier van optreden van politici op de televisie en steeds minder door partijprogramma\'s. Samentrekking van media en democratie. Daarom ook wel tv-democratie genoemd.