communautaire versus intergouvernementele besluitvorming

De communautaire besluitvorming in de zogenoemde eerste pijler wordt onder meer gekenmerkt door besluitvorming op basis van gekwalificeerde meerderheid, een belangrijke rol voor de Europese Commissie als 'motor' van de integratie, het exclusieve initiatiefrecht, een medebeslissingsrol van het Europees Parlement en door de bevoegdheden van het Europese Hof van Justitie.
De overige twee pijlers worden vrijwel geheel door intergouvernementele besluitvorming gekenmerkt. Hierin wordt overwegend bij eenparigheid van stemmen besloten. Elk land heeft dan in feite vetomacht. De Commissie speelt in deze pijlers een bescheiden rol, wat ook voor het Europees Parlement geldt. Ook heeft het Europese Hof van Justitie hierin nauwelijks bevoegdheden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.