Verdrag van Nice

Dit verdrag dat op de EU-top van Nice (december 2001) werd overeengekomen, heeft tot doel de Europese Unie door een aantal wijzigingen in de besluitvorming en instituties voor te bereiden op de uitbreiding met landen uit Midden- en Oost-Europa en de mediterrane regio. De wijzigingen betreffen een uitbreiding van het aantal terreinen waarop met gekwalificeerde meerderheid kan worden beslist. Voorts is overeengekomen de stemverdeling ten gunste van de grote lidstaten aan te passen.
Er is afgesproken bij meer dan 27 lidstaten over te gaan tot een Europese Commissie met minder leden dan lidstaten. Ook is overeenstemming bereikt over een versoepeling van de voorwaarden om tussen een beperkt aantal lidstaten tot versterkte samenwerking te komen. Men wordt het eens over een Europees Veiligheids- en Defensie Beleid (EVDB), dat onder meer de toekomstige relaties tussen de EU en de NAVO op het gebied van de veiligheid omschrijft. Ten slotte wordt overeenstemming bereikt over een Handvest van Fundamentele Rechten en afgesproken uiterlijk 2004 een onderhandelingsronde te starten over een verdere institutionele en constitutionele hervorming van de EU.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.