BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

eiwitten

Groep organische verbindingen opgebouwd uit aminozuren , ook wel proteïnen of polypeptiden genaamd. De specifieke eigenschappen van eiwitten worden bepaald door de volgorde waarin de verschillende aminozuren in het eiwit voorkomen. Deze volgorde is op zijn beurt vastgelegd in de volgorde van de stikstofbasen op een bepaald stuk van het DNA van het betreffende organisme (het gen).
Eiwitten variëren dus in de wijze waarop de twintig verschillende aminozuren gerangschikt zijn en verder in het aantal aminozuren dat in een enkel eiwit aaneengeregen is. De binding tussen de aminozuren komt tot stand doordat de zuurgroep van het ene aminozuur zich onder (formele) afsplitsing van water verbindt met de aminogroep van het volgende aminozuur. Uit twee aminozuren ontstaat zo een dipeptide;. De zuurgroep daarvan verbindt zich weer met een aminogroep van weer een aminozuur onder vorming van een tri-peptide, enzovoort. De tussen een amino groep en een carboxylgroep gevormde bindingen heten in de organische chemie in het algemeen amide bindingen, maar bij een eiwit spreekt men meestal van een petptidebinding.
Zie ook
genetische code , hormonen , enzymen , receptoren en eiwitten in het hoofdstuk Natuurkunde, scheikunde en sterrenkunde.



vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:



Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

       heeldehuid

paginatop