BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

vetzuren

Organische verbindingen gekenmerkt door een koolwaterstofketen met een eindstandige carboxylgroep. Deze groep bepaalt het zuurkarakter. In de natuur spelen vooral vetzuren met zestien of meer koolstofatomen een belangrijke rol, onder andere als onderdeel van lipiden (vetten). Biologisch is het onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren van belang. ‘Onverzadigd’ betekent dat in de koolwaterstofketen tussen diverse koolstofatomen één of meer dubbele bindingen voorkomen. De koolstofketens zijn dan niet volledig met waterstof verzadigd. De belangrijkste onverzadigde vetzuren zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur. Gebruik van een voeding met vetten die veel onverzadigde vetzuren bevatten wordt in verband gebracht met een verminderde kans op hart‑ en vaatziekten, maar daarbij is het wel essentieel dat die dubbele bindingen een bepaalde orientatie, namelijk de cis- ofwel Z-orientatie hebben en niet de tegengestelde trans- ofwel E-orientatie. Dierlijke voedingsstoffen zijn in het algemeen arm aan onverzadigde vetzuren. Voedingsstoffen afkomstig van vissen en de meeste plantaardige voedingsstoffen zijn juist rijk aan onverzadigde vetzuren.



vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:



Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

       heeldehuid

paginatop