Missoni

(1953) Ottavio (Tai voor intimi) Missoni en Rosita Jelmini zijn de grondleggers van het modehuis Missoni. Zij ontmoetten elkaar in 1948 bij de Olympische Spelen in Londen waar de, uit Dubrovnik afkomstige, Ottavio opging voor hardlopen. De Italiaanse Rosita was studente Engels en kwam uit een familie die shawls fabriceerde.
Na hun huwelijk in 1953 openden ze een winkel in gebreide kleding in Italië. In 1958 presenteerden ze hun eerste collectie in Milaan. Ze verkochten op kleine schaal jurken met een Missoni label erin. Kenmerkend voor hun ontwerpen zijn kaleidoscopische kleuren in strepen en geometrische vormen, meestal van gebreid materiaal.
Opzienbarend was dat het koppel in 1967 de modellen op de show in het Pitti Palace in Florence zonder bh's liet lopen. Deze zouden detoneren met de dunne blouses. Door het felle licht werden de borsten zichtbaar, wat voor opschudding zorgde. Het jaar daarop mochten ze hun collectie niet tonen. Dit schaadde hun carriere allerminst: Diana Vreeland, columniste en redacteur voor de Amerikaanse modebladen, zoals Vogue en Harpers Bazar, zorgde voor naamsbekendheid overzee.
Bloomingdales was het eerste warenhuis waar hun ontwerpen werden verkocht.
Sinds 1996 heeft dochter Angela Missoni de creatieve leiding en staat het merk voor elegante avondkleding, kleurige vesten, prachtige zwemkleding en accessoires.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.