Yves Saint Laurent

(1936-2008) Na Chanel gezien als de belangrijkste modevernieuwer. Begon als leerling bij Dior. Na de dood van Christian Dior werd Yves Saint Laurent hoofdontwerper van dit huis. Na een zenuwinzinking werd hij door de eigenaar ontslagen.
Opende in 1962 samen met zijn levenspartner Piere Bergé zijn eigen modehuis dat later bekend zou worden onder de naam YSL. Hij bleef voor individuele klanten prachige couturekleding maken en presenteerde in zijn prêt-à-porter collecties de ene na de andere vernieuwing: de blazer, de smoking, de safari-look, de doorkijkblouse en kleding met kunstmotieven (Mondriaan en Pop-art).
Lanceerde in 1966 'Rive Gauche', een confectie-collectie voor de jonge vrouw die zich geen couture kon of wilde veroorloven. Midden jaren '70 vestigde hij zijn naam als dé naoorlogse couturier met barokke en overdadige collecties. Daarna nam zijn invloed af en bleef hij 'le style d'Yves' verfijnen.
In 1993 verkochten Bergé en St Laurent het bedrijf aan Sanofi, dat in 2000 doorverkocht aan de Gucci-groep. Tom Ford kreeg de artistieke leiding over YSL. Yves Saint Laurent werd als couturier ontslagen en overleed in 2008.
YSL maakt op dit moment geen couturecollecties meer.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.