Archimedes

(287 v. Chr. - 212 v. Chr.) Grieks wis- , natuur- en sterrenkundige. Kan beschouwd worden als de grootste wetenschapper uit de Klassieke Oudheid. In de wiskunde bekend geworden, o.a. door zijn afschatting van de grootte van het getal Pi , de inhoudsberekening van de Bol en van de afgeknotte Omwentelingsparaboloïde als voorlopers (in beginsel althans) van de
integraalrekening welke later door Leibniz en Newton ten volle is ontworpen en toegepast. Hij ontdekte het samenkomen van lichtstralen van de zon in het brandpunt van een parabolische spiegel, als deze lichtstralen  evenwijdig aan de as ervan op de binnenwand van zo'n spiegel vallen en gebruikte die kennis: volgens overlevering gebruikte hij zo'n 150 rechte spiegels (opgesteld op een parabool, zie plaatje) om op die manier de schepen van tegenstanders in brand te doen steken tijdens de Tweede Punische Oorlog (tussen Rome en Carthago) ten behoeve van de verdediging van zijn geboortestad Syracuse. 

 Zie ook Archimedes in het hoofdstuk Natuurkunde

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.