BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

aardbevingen

Trillingen van de oppervlakte van de aarde als gevolg van het botsen van platen van de aardkorst . Daaronder, in de aardmantel , stroomt magma als gevolg van temperatuursverschillen. Deze convectiestromen trekken de platen mee. Op plaatsen waar deze dan op elkaar botsen of over elkaar heen schuiven ontstaan aardbevingen. De meeste aardbevingen ontstaan diep in de aarde , het hypocentrum genoemd. Loodrecht boven het hypocentrum , aan het aardoppervlak, bevindt zich het epicentrum . De kracht van een aardbeving wordt aangegeven door middel van een getal op de schaal van Richter , vaak in combinatie met de schaal van Mercalli, die een aanwijzing geeft voor de schade.

Zie ook platentektoniek en aardgasvolgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop