BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

halo's

Dikwijls kleurige lichtverschijnselen, vooral rondom de zon maar ook elders aan de hemel, die ontstaan ten gevolge van de breking en terugkaatsing van zonlicht in ijskristallen in de dampkring .
Hier een foto van een halo-complex gezien aan de Zuidpool (copyright G.P. Können)

       halo aan zuidpool

Halocomplex, gefotografeerd op 2 januari 1998 op de geografische Zuidpool met een groothoeklens. De meest opvallende verschijnselen zijn de volgende: een binnenste kring rond de zon (de laatste afgedekt door een vierkante plaat), dit is de zogeheten 22° halo, zo genoemd vanwege zijn hoekafstand tot de zon; de buitenste kring is de 46° halo. De heldere vlekken bij de 22° halo, links en rechts van de zon, zijn de bijzonnen. De boog bovenop de 22° halo is de bovenraakboog. De boog door de zon en de bijzonnen, evenwijdig aan de horizon (hier gebogen door de groothoeklens) heet de parhelische cirkel; deze is ongekleurd en kan zich als een volledige horizontale cirkel vertonen. De fraai gekleurde boog tenslotte bovenop de 46° halo wordt de circumzenithale boog genoemd. Genoemde halo’s zijn ook in Nederland regelmatig te bewonderen, maar vertonen zich doorgaans veel minder uitgesproken dan op deze foto.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop