BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Aarde, weer en klimaat > inkolingsproces
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

inkolingsproces

Organische resten (plantenresten) uit vroegere geologische perioden, die niet vergaan zijn, kunnen onder hoge temperatuur en grote druk veranderen. Dit is het geval wanneer er lagen bovenop gekomen zijn, bijvoorbeeld pakketten zand of klei. Daardoor verdwijnen methaan (CH4) en koolzuurgas(CO2 ) en neemt het gehalte aan koolstof toe. In dit proces gaan plantenresten over in turf, daarna wordt het bruinkool, steenkool en uiteindelijk antraciet.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop