tsunami
Een tsunami (Japans: havengolf) is een zeegolf met een grote golflengte (van 10 tot 500 km) die ontstaat doordat in korte tijd een zeer grote massa zeewater wordt verplaatst. Meestal door een aardbeving in de bodem van de oceaan (een zeebeving). Daarbij wordt dan, schoksgewijs, de enkele kilometers water boven die beving een paar decimeters tot meters opgetild. De opgetilde waterkolom bevat een zeer grote hoeveelheid energie die zich verspreidt in de vorm van een golf die zich snel voortplant. Midden op zee merkt men weinig van die paar decimeters hogere golf. Maar wanneer de waterkolom de kust nadert, wordt de voorkant van de golf afgeremd. Daardoor groeit de golfhoogte tot soms tientallen meters en bereikt het land als een allesverwoestende tsunami.
De tsunami van 26 december 2004 werd veroorzaakt door een zeebeving voor de kust van Sumatra met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. Langs de kusten van de Indische oceaan vielen toen ten minste 290.000 doden.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden