weersatelliet
Een weersatelliet draait in een baan rond de aarde en doet waarnemingen van het klimaatsysteem ten behoeve van de weersverwachting en van het onderzoek naar weer en klimaat. Er zijn twee typen weersatellieten:
1. geostationaire satellieten die op 36.000 km hoogte boven een vast punt boven de evenaar staan. De Europese geostationaire satelliet Meteosat, waaraan ook Nederland bijdraagt, staat boven Afrika.
2. polaire satellieten die over beide polen banen rond de aarde draaien op enkele honderden kilometers hoogte. Elke volgende baan is een stukje opgeschoven, zodat in de loop van een aantal banen de gehele aarde kan worden waargenomen.
Weersatellieten nemen niet alleen foto's maar kunnen ook metingen doen, bijvoorbeeld van de temperatuur aan het aardoppervlak en op verschillende hoogten, en van de beweging van wolken. Een belangrijke toepassing voor het klimaatonderzoek is de meting van de samenstelling van de dampkring. Hieraan leveren Nederland en België belangrijke bijdragen.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden