Verdrag van Malta

Ook wel 'Verdrag van Valletta' (hoofdstad van het eiland Malta) genoemd. Dit verdrag werd in 1992 ondertekend door de lidstaten van de Raad van Europa en heeft tot doel het archeologisch erfgoed dat zich in de bodem bevindt beter te beschermen. In Nederland leidde deze intentieverklaring tot aanpassing van de Monumentenwet. Het duurde echter tot 1 september 2007 voordat de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking kon treden.
Gemeenten en projectontwikkelaars zijn nu bij bestemmingsplanwijzigingen ten behoeve van bijvoorbeeld woningbouw verplicht om te onderzoeken of archeologische waarden in het geding zijn. Als dit het geval is moeten die in het uiterste geval worden opgegraven, waarbij de kosten voor rekening van de 'verstoorder' zijn. Veel (pre)historische informatie uit het verleden wordt op deze manier veiliggesteld.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance