opstanding
Alle vier evangelisten berichten, zij het in verhalen die opmerkelijke verschillen vertonen, dat Jezus na kruisiging en graflegging 'ten derden dage' (een in bijbelse verhaaltraditie dikwijls gebezigde uitdrukking om een daad van Hogerhand te beschrijven) uit de dood is opgewekt en aan zijn leerlingen is verschenen.
Bijbeluitleggers verschillen van mening over de vraag of het hier gaat om een literaire inkleding van het in de kring van discipelen gegroeide geloof dat God zich over de gekruisigde ontfermde en hem 'ten hemel had doen opvaren'. Of om de weergave van een feitelijke, lichamelijke opstanding. In het laatste geval was het graf werkelijk leeg, in het eerste geval is het lege graf slechts symbool van de opwekking. In beide gevallen is het een getuigenis van het geloof dat God het voor de veroordeelde opnam en uiteindelijk ook voor de wereld die hem verwierp.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance