Henk van Gelder
Henk van Gelder (1946) is journalist, recensent – verbonden aan NRC Handelsblad – en schrijver. Hij schreef vijf biografieën.
In 1996 verscheen zijn biografie van Abraham Tuschinski (1896-1942), legendarische bioscoop-exploitant, die in 1911 vier bioscopen opende in Rotterdam en in 1921 het beroemd geworden Tuschinski in Amsterdam. Tuschinski werd in 1942 in Auschwitz vermoord.
In 1999 verscheen Carmiggelt, het levensverhaal van journalist, schrijver en dichter Simon Carmiggelt (1913-1987), die vooral bekend werd door zijn ‘Kronkels’, veertig jaar lang dagelijkse cursiefjes in Het Parool .
Henk van Gelder schreef vervolgens de biografie van zanger en acteur Leen Jongewaard (1927-1996) Deze verscheen in 2009 onder de titel Leen alleen. Het bewogen leven van Leen Jongewaard. Jongewaard was een gevierde televisie acteur die speelde in geliefde series als Ja zuster, nee zuster en Citroentje met suiker.
De biografie van Joop van den Ende (1942), mediamagnaat en producent van toneelvoorstellingen, televisieprogramma's en musicals verscheen in 2012 onder de titel Joop van den Ende, een biografie.
De tot nu toe laatste biografie van Henk van Gelder is het in 2018 verschenen Adèle. Uit het rijke leven van Adèle Bloemendaal. Adèle Bloemendaal (1933-2017) was actrice, cabaretière en vooral commedienne, vanwege haar sterke acteerprestaties in licht komische rollen.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.