bouwfraude
Bij de aanbesteding van grote werken door de overheid onder meerdere bouwbedrijven werd decennialang vooroverleg tussen die bouwers gepleegd over de prijs van het werk. Door een hogere prijs dan nodig te rekenen konden degenen die het werk niet werd gegund schadeloos gesteld worden, onder andere voor de door hen gemaakte onkosten. Dit laatste is door Europese regelgeving verboden.
Naar deze praktijken werd in 2002 de parlementaire enquête Bouwfraude gehouden. Arrestaties in de bouwwereld volgden. De overheid bleek voor de grote bouwopdrachten regelmatig vele miljoenen te veel te hebben betaald.
Nadien werden toch nog wel vooraanbestedingen gehouden, maar in het geheim en zonder begeleiding en correctie door de bouwbonden, waardoor onevenredige sommen in rekening werden gebracht. Ambtenaren en politici die de codes in de bouwwereld niet kenden, werden daarbij om de tuin geleid of pikten een graantje mee.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.