duurzaam bouwen

Streven naar minimalisering van het gebruik van eindige grondstoffen (bijvoorbeeld energie door fossiele brandstof en stoffen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid). Duurzaam bouwen begint met de keuze voor nieuwbouw of verbouw c.q. renovatie ten behoeve van herbestemming van bestaande gebouwen. Het gebruik van grond om op te bouwen is immers zo goed als onomkeerbaar.
Als er toch nieuw gebouwd wordt, pleit deze onomkeerbaarheid voor het bouwen in hoge dichtheid, bijvoorbeeld door het mengen (stapelen) van functies, waardoor ook het woon/werkverkeer teruggedrongen wordt. Ook flexibiliteit, dat wil zeggen gebouwen geschikt maken voor veranderend gebruik, is belangrijk.
Een voorbeeld geeft woningbouwvereniging Stadgenoot (vh Het Oosten) in Amsterdam. Zij ontwikkelt zogenaamde 'solids', waarbij het casco wordt losgekoppeld van de inbouw. Het functievrije casco blijft eigendom van bijvoorbeeld de investeerder, de huurder ontwikkelt de inbouw. Het casco is zodanig van opzet dat het wisselend voor meerdere functies - wonen/werken/ scholen - geschikt is. Bij het ontwerp van de gebouwen speelt verder materiaalkeuze, energiegebruik, energieopwekking, watergebruik etc. een belangrijke rol.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.