Het Vogelnest

Het Vogelnest is het nationale stadion van China in Peking, gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008. Het werd ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron, waarbij de beroemde Chinese beeldend kunstenaar Ai Weiwei een belangrijke inbreng had. Het stadion is 330 meter lang, 220 meter breed en 69 meter hoog, met stoeltjes voor 100.000 mensen.
De bewoners gaven het stadion deze bijnaam en dat is wel te begrijpen want het vogelnest is een stalen web van rondgaande lijnen (een beetje zoals een stalen pannenspons) met op de 'bodem' het stadion.
In het Vogelnest komen oude Chinese cultuur en moderne bouwstijlen samen. De vorm sluit aan bij het oude Chinese gezegde: 'Bouw een nest om de feniks te lokken'. En vogelnestjes zijn een traditionele culinaire  lekkernij die alleen bij heel speciale gelegenheden wordt gegeten. De bouwstijl is deconstructivistisch, een stroming in de architectuur die chaotische, warrige en soms schots en scheef staande gebouwen oplevert, als uiting van het huidige, verwarrende levensgevoel. Het stalen web van het Vogelnest bestaat uit een wirwar van 'draden', waarin geen systeem valt te ontdekken, maar die het gebouw wel stevig bij elkaar houdt. Het is inmiddels een toeristische trekpleister.

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.