Mien Ruys

(1904 – 1999) Studeerde in 1930 in Berlijn aan de eerste hogeschool voor tuinarchitectuur in Europa en volgde daarna colleges aan de afdeling bouwkunde van de TU in Delft, vanwege het verband tussen stedenbouw, architectuur en tuin- en landschapsarchitectuur.
Leidde de afdeling Tuinarchitectuur van de kwekerij van haar vader in Dedemsvaart en verhuisde in 1937 naar Amsterdam waar ze in contact kwam met en lid werd van de groep architecten van het Nieuwe Bouwen. Werkte veel samen met o.a. Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Hein Salomonson, Mart Stam, Jan Piet Kloos en Ben Merkelbach.
Ze maakte ontwerpen voor particuliere tuinen, maar kreeg ook opdrachten in de sociale woningbouw, zoals in de naoorlogse Amsterdamse stadsuitbreidingen.
De basis van ieder ontwerp was de vorm, die eenvoudig, helder en functioneel moest zijn. Het ervaren van bloeiende beplantingen, 'vormgegeven natuur', die veranderde met de seizoenen vond ze een belangrijke functie van de tuin.
Haar tuinen zijn sinds 1976 ondergebracht in de Stichting Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart, gedeeltelijk een Rijksmonument.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.