Organische architectuur

De organische architectuur ontleent haar inspiratie aan de wetmatigheden van de levende natuur. Men ontwerpt vanuit de overtuiging dat de gebouwde omgeving van invloed is op het uiterlijk en innerlijk leven van mensen. Organische architectuur kenmerkt zich door een vrije, expressieve en natuurlijke vormgeving, terwijl tegelijk vaak wordt gezocht naar een samengaan met de nieuwste bouwtechnische mogelijkheden.
Tot de vroegste pleitbezorgers worden de Amerikanen Sullivan en Wright gerekend, evenals de Catalaanse architect Gaudí en de stichter van de antroposofie, Rudolf Steiner (1861-1925). Laatstgenoemde ontwierp in 1913 en 1923 het 1ste en het 2de Goetheanum te Dornach onder Basel.
Veel gebouwen behorend tot de antroposofische verenigingen in Europa vertonen stijlkenmerken ontleend aan Steiners ontwerpen.
De architecten Ton Alberts en Max van Huut baseerden zich met hun kantoren voor de ING Bank te Amsterdam Zuidoost (1979-1987) en Gasunie te Groningen (1988-1994) op de antroposofie en de organische architectuur.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?


JUIST!NIET JUIST!

Paulus Potter

clair-obscur

(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.