hofdansen
Uit volksdansen voortgekomen gezelschapsdansen waarmee de Europese aristocratie van de 13de tot en met de 18de eeuw uitdrukking gaf aan een voorname en verfijnde levenshouding. Ze vormden een essentieel onderdeel van de hofcultuur en zowel heren als dames dienden deze goed te beheersen. Als toppunt van elegantie gold het languissante 18de-eeuwse menuet.
Uit de hofdansen ontstonden de hofballetten, het begin van de westerse theaterdans, met name van de academische dans: feestelijke, op pracht en praal gerichte vertoningen in paleizen waarbij de hovelingen zelf dansten terwijl beroepskunstenaars muziek, zang en toneelspel verzorgden. Als eerste geldt Het verhalende ballet van koningin Louise aan het Franse hof (1581). Hoogtepunt was het hofballet onder Lodewijk XIV.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance