BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Dans > Krisztina de Châtel
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Krisztina de Châtel

(1945) Choreografe van Hongaarse afkomst. Sinds de jaren '70 toonaangevend vertegenwoordigster in Nederland van de repetitieve (of minimale) postmoderne dans . Haar werk is een markante, gesloten en streng overkomende synthese van dans (vooral gebaseerd op looppassen) en beeldende kunst. Het toneelontwerp (van beeldende kunstenaars of een natuurlijke of stedelijke omgeving) is altijd van essentieel belang; van een installatie met neonbuizen tot een hoop aarde of een strand met paarden. Het altijd terugkerende thema betreft het streven naar vrijheid, als het willen loskomen uit een dwangbuis (van verplichtingen of conventies) van vaak als robots of als militairen gedrilde, marcherende dansers. Dansgroep Krisztina de Châtel heeft in december 2008 haar succesvolle bestaan afgesloten met een laatste feestelijke voorstelling in Stadsschouwburg Amsterdam. Op 1 januari 2009 is Châtel samen met Itzik Galili het nieuwe stadsgezelschap voor moderne dans gestart:

Dansgroep Amsterdam.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop