drukkerij
In Nederland hebben drukkers een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de grafische vormgeving. Door het inschakelen van toonaangevende ontwerpers voor de verzorging van het drukwerk en het zelf initiëren van bijzondere publicaties gaven en geven zij een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van de discipline. Voorbeelden: Meijer/Wormerveer, Steendrukkerij de Jong & Co/Hilversum, Mart. Spruijt/Amsterdam, Lecturis/Eindhoven en Rosbeek/Nuth.
De Jong & Co leverde als een van de eerste een speciale bijdrage met de uitgave van de 'Kwadraatbladen' (1954-1974). Deze serie experimenten in druk stond onder redactie van de zoon van de eigenaar, de ontwerper Pieter Brattinga (1931). Vanaf 1951 organiseerde deze tentoonstellingen in de drukkerij, later in zijn eigen Print Gallery in Amsterdam. Spruijt gaf elk jaar een kalender uit die, vooral toen Jan van Toorn de vormgeving ervan verzorgde, opzien baarde. De publicaties van Lecturis stimuleerden discussie en debat in het veld.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance