BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Economie > monopolie
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

monopolie

Een marktvorm vormmet slechts één aanbieder. De monopolist die zijn winst maximaliseert, zal een monopolieprijs vragen voor zijn product die hoger is dan de marktprijs bij volledig vrije mededinging . Onderscheid dient gemaakt tussen een natuurlijk monopolie en het monopolie dat ontstaat door het afschermen van de markt voor concurrenten door het opwerpen van kunstmatige of wettelijke barrières of toetredingsbelemmeringen. Een ‘natuurlijk monopolie’ komt tot stand wanneer de kosten per eenheid product blijvend dalen bij meer productie (schaalopbrengsten , netwerken). Een groot bedrijf kan in dat geval immers goedkoper produceren dan twee kleine bedrijven. Spoorwegen en energienetten zijn voorbeelden van natuurlijke monopolies.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop