Nederlandsche Bank (DNB)
De centrale bankinstantie van Nederland in Amsterdam, in 1814 opgericht door koning Willem I. De bank is een naamloze vennootschap, waarvan de staat alle aandelen bezit. De Nederlandsche Bank heeft het monopolie op de uitgifte van bankbiljetten en houdt toezicht op andere, 'decentrale' banken, door o.a. te zorgen dat hun liquiditeit te allen tijde stabiel is en op beleggingsinstellingen. In het kader van het Europees Stelsel van Centrale Banken draagt zij bij aan het vaststellen en uitvoeren van het monetair beleid. Zij is eveneens belast met het beheer van de deviezenreserve en zij is verantwoordelijk voor de bevordering van de goede werking van het betalingsverkeer.
De Nederlandsche Bank wordt geleid door een president. Bekende presidenten waren voormalig minister-president Jelle Zijlstra, van 1967-1981, en Wim Duisenberg van 1982-1997. Duisenberg werd in 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank (ECB). Nout Wellink volgde Duisenberg op en hij werd in 2011 opgevolgd door de huidige president Klaas Knot.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance