BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > A Clockwork Orange (1971)
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

A Clockwork Orange (1971)

Film geregisseerd door Stanley Kubrick naar de roman van Anthony Burgess (1962). Hoofdpersoon is Alex (Malcolm McDowell), leider van een jeugdbende adolescenten. Geweld fascineert de groep: van een zwerver doodtrappen tot aan verkrachting. Psychopaat Alex krijgt experimentele therapie. Is de therapie niet erger dan de kwaal?
Visueel sterke film waarbij Kubrick voor het eerst een zoomlens hanteert. Opvallende kostumering: witte kleding, zwarte bolhoed en soms fopneuzen. De bende hanteert een geheel eigen slang. De cultfilm riep controverses op: het zou een verheerlijking van geweld en pornografie zijn. Kubrick : "Eén van de meest gevaarlijke fouten die veel politieke en filosofische denkers hebben gemaakt, is de gedachte dat de mens fundamenteel goed is en dat het de maatschappij is die hem slecht maakt." Een film over het dierlijke in ieder mens.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop