Alleman (1963)
Alleman (1963) is de best bezochte Nederlandse documentairefilm in zwart-wit, geregisseerd en geproduceerd door Bert Haanstra. Simon Carmiggelt, die samen met Bert Haanstra en Anton Koolhaas het scenario schreef, deed de voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan in de jaren vijftig, zoals verkleedpartijen achter handdoeken op het strand, op komische, maar ook serieuze wijze met een verborgen camera gefilmd. De film trok dan ook veel publieke belangstelling in binnen- en buitenland.
Alleman won diverse prijzen, zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, en was genomineerd voor een BAFTA Award en een Oscar. Die Oscar kreeg hij niet, maar die had Haanstra al op zak voor de korte documentaire Glas (1958), vooral beroemd vanwege scène met de tegen elkaar aan botsende flessen op een lopende band. Zijn doorbraak was overigens de film Fanfare (1958).
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.