BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Billy Wilder
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Billy Wilder

(1906 – 2002) Amerikaans regisseur , geboren in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Wilder diende in zijn jongere jaren het Amerikaanse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog regisseerde hij de typische film noir Double Indemnity (1944). Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontving hij voor het eerst een Oscar voor beste regisseur voor The Lost Weekend (1945), over een aan alcohol verslaafde schrijver. De filmklassieker Sunset Boulevard (1950) gaat over een gepensioneerde filmactrice (bekendste rol van Gloria Swanson) en een failliete filmschrijver. Wilder maakte hierna twee beroemde films met Marilyn Monroe : The Seven Year Itch (1955) met de legendarische luchtrooster-scène en de vermakelijke komedie Some Like It Hot (1959). De films van Wilder bevatten altijd een dosis humor en cynisme. Hij schreef zelf mee aan de scripts voor zijn films. Werkte verder veel samen met acteur Jack Lemmon, zoals in The Apartment (1960) waarmee hij voor de tweede en laatste keer de Oscar won voor beste regisseur . Wilder kreeg in zijn carrière maar liefst acht nominaties in deze categorie.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop