BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > David Lynch
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

David Lynch

(1946) Amerikaans regisseur van surrealistische films. Zijn debuutfilm Eraserhead (1977) is een beklemmende nachtmerrie. De films van Lynch spelen zich af in kleine steden bevolkt met eigenaardige hoofdpersonen en onopgeloste mysteries. "All my movies are about strange worlds that you can't go into unless you build them and film them. That's what's so important about film to me. I just like going into strange worlds."
In Blue Velvet (1986) vindt Kyle MacLachlan een oor in het gras. Samen met Laura Dern gaat hij op onderzoek uit en stuit daarbij op de zwoele zangeres Isabella Rossellini en de sadistische Dennis Hopper.
Kenmerkend voor zijn films zijn rode gordijnen, gewelddadige scènes in slow motion en bevreemdende geluiden. Ook ontregelend is zijn televisieserie Twin Peaks.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop