BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Fons Rademakers
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Fons Rademakers

(1920-2007) Nederlands regisseur en producent.
Debuteerde in 1958 met Dorp aan de rivier en kreeg daarvoor een Oscarnominatie. Rademakers was een pionier omdat er destijds nog geen Nederlandse speelfilmindustrie bestond. Hij verfilmde graag literaire werken, zoals Als twee druppels water (1963) naar de roman De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans , Mira (1971), naar een boek van Stijn Streuvels en Max Havelaar (1976) naar dat van Multatuli . In 1987 kreeg Rademakers een Oscar voor de film De Aanslag naar het boek van Harry Mulisch . Stijl vond hij belangrijk, maar uitsluitend in dienst van het verhaal. Hij koos verhalen over gevoelige onderwerpen, zoals het oorlogsverleden waarbij hij de verzetshelden ter discussie stelt. Rademakers: "Mensen die 'gelijk' hebben – het ergste wat er bestaat. Je moet twijfelen. Relativeren. Altijd."

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop