BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Fritz Lang
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Fritz Lang

Fritz (1890 – 1976). Oostenrijks regisseur . Uit Wenen afkomstige cineast die zich in het interbellum in Berlijn vestigde. Lang brak door met het kunstzinnige De müde Tod (1921) en de thriller Dr. Mabuse, der Spieler (1922). Na het maken van het op de Germaanse mythologie gebaseerde Die Nibelungen (1924) regisseerde Lang het zeer geprezen futuristische Metropolis (1927) dat een grote inspiratiebron is gebleken voor sciencefictionfilms als Star Wars, The Matrix en Blade Runner. Lang oogstte ook lof met M (1931), dat wordt beschouwd als een van de eerste psychologische thrillers. Ondanks het antinazistische Testament des Dr. Mabuse (1933) wilde de Duitse machtshebbers Lang strikken als hoofd filmindustrie in Duitsland. De geboren Oostenrijker weigerde en vluchtte via Parijs naar Hollywood . Noemenswaardige films uit zijn Amerikaanse tijd: de misdaadfilm Fury (1936), de films noirs The Woman in the Window (1944) en Scarlet Street (1945) en de dramafilm The Big Heat (1953). Keerde daarna nog een keer terug naar Duitsland om daar zijn laatste film te regisseren: Die tausend Augen des Dr. Mabuse (1960). De films van de eigenzinnige en veelzijdige Lang kenmerken zich vaak door psychologische conflicten en moreel verval in de gewelddadige samenleving.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop