Gérard Dépardieu

Gérard Dépardieu (1948) is een Franse filmacteur. Na wat kleine filmrollen brak hij in 1974 door met Les Valseuses over twee werkloze jongeren die uit verveling mensen lastig vallen en hun burgerlijke opvattingen bespottelijk maken. De film introduceerde hiermee een nieuw type held in de Franse film, de onconventionele boef. Na enkele van dergelijke rollen verbreedde hij zijn repertoire en werd de belangrijkste Franse acteur van de jaren tachtig en negentig. Voor zijn rol in Le dernier Métro (1980) over een Joodse man in het door nazi's bezette Frankrijk kreeg hij een César, evenals voor zijn rol als Cyrano in Cyrano de Bergerac (1990), naar het toneelstuk van Edmond Rostand. Voor deze laatste film kreeg hij ook een Oscarnominatie.
De eens zo gevierde acteur (hij kreeg zelfs de hoogste Franse onderscheiding: Chevalier du Légion d'Honneur) raakte door zijn gedrag bij het publiek in ongenade. Gérard Dépardieu misdroeg zich in openbare gelegenheden, zoals plassen in het gangpad van een vliegtuig. In 2012 kocht hij een huis in België om oude Franse belasting te ontduiken, terwijl hij de best betaalde Franse filmster was. De verontwaardigde reacties die dat opriep maakte hem zo kwaad dat hij in 2013 zijn Franse paspoort inrulde voor een Russische en een vriend werd van president Poetin.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.