BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Humphrey Bogart
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Humphrey Bogart

(1899 - 1957) Amerikaans acteur. Na een aantal kleine rollen brak Bogart door met The Petrified Forest (1936). Bereikte niet alleen door zijn acteerprestaties een legendarische status in de Amerikaanse filmgeschiedenis; zijn verschijning met hoed, regenjas en onafscheidelijke sigaar maakte van hem een filmicoon. Speelde in de jaren ’40 en ’50 in een groot aantal klassiekers, waarvan zijn rollen als café-eigenaar Rick Blaine (“Rick’s Cafe”) in Casablanca (1942) en als dronkenlap in The African Queen (1951) de bekendste zijn. Voor deze laatste film ontving hij een Oscar, nadat hij al eerder was genomineerd voor zijn rol in Casablanca. Daarna ontving Bogart nogmaals een Oscarnominatie voor The Caine Mutiny (1954) die hij niet wist te verzilveren. Hij trad vier keer in het huwelijk, zijn vierde vrouw was de beroemde actrice Lauren Bacall.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop