Ingmar Bergman
Ingmar Bergman (1918-2007) was een Zweedse film- en theaterregisseur. Zijn films zijn meestal autobiografisch en gaan over existentiële thema's: geloof, eenzaamheid en dood. Bergman vond dat je bij een film niet moet ontspannen maar je moet inspannen opdat je met kennis en inzicht verrijkt de bioscoop verlaat. "No form of art goes beyond ordinary consciousness as film does, straight to our emotions, deep into the twilight room of the soul." Hij werkte van 1953 tot 1982 met dezelfde cameraman, Sven Nykvist.
Bergman zocht naar diepere drijfveren door middel van langdurige, genadeloos registrerende close-ups van zijn favoriete actrices: Liv Ullman, Ingrid Thulin of Bibi Andersson. Hij regisseerde onder meer Wilde Aardbeien (1957), Scènes uit een huwelijk (1974) en Fanny en Alexander (1982).
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.