BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Jan de Bont
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Jan de Bont

(1943) Nederlandse cameraman en regisseur . Veel samengewerkt in zijn rol als cameraman met Paul Verhoeven . Grootste succes was Turks Fruit (1973). Trok daarna richting Amerika om in de jaren tachtig uit te groeien tot Hollywoods succesvolste cameraman in grote producties. Pakte daarna uit als regisseur met de spannende actiefilm Speed (1994) en het met special effects doordrenkte Twister (1996). Kon hierna dit succes niet meer evenaren en regisseerde zelfs een aantal heuse flops. Na Paul Verhoeven een van de weinige Nederlandse regisseurs die in Hollywood successen kende. Hij was vijftien jaar lang getrouwd met actrice Monique van de Ven .

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop