Joris Ivens
Joris Ivens (1898-1989) was een Nederlandse regisseur van documentaires. Ivens kreeg bekendheid met de bewegingsstudie De Brug (1928), het impressionistische filmgedicht Regen (1929) en Zuiderzee (1930), een documentaire over de sluiting van de Wieringermeerdijk.
Ivens raakte later steeds meer geïnteresseerd in sociale kwesties en ontwikkelde zich tot overtuigd communist. Hij maakte vervolgens politieke films over onder andere een mijnwerkersstaking in België (Borinage uit 1933), de Spaanse Burgeroorlog (Spaanse aarde uit 1937) en Hoe Yu Kong de bergen verzette (1972-1976), een twaalfdelige documentaire over de gevolgen van de Culturele Revolutie aan de basis van de Chinese samenleving.
Ivens was in Nederland lange tijd omstreden vanwege zijn film Indonesia Calling (1946) ter ondersteuning van de onafhankelijkheidsbeweging in Indonesië. Hij kreeg daardoor problemen met zijn paspoort. Rehabilitatie volgde in 1985.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden