BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Lars von Trier
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Lars von Trier

(1956) Deense regisseur . Startte met onder meer Thomas Vinterberg het Dogma 95 collectief met als regel om zo zuiver mogelijk te filmen, zonder bijvoorbeeld toevoegingen als rekwisieten, licht en geluid. "Eerst is het leuk om regels te hebben, en dan is het juist weer leuk om ze allemaal te breken. Niets werkt verlammender voor een kunstenaar dan het vacuüm van de vrijheid. Regels geven richting, en het doorbreken van regels net zo goed."
In Breaking the Waves (1996) offert Emily zich uit liefde op voor haar verlamde man.
Von Trier maakt met Dancer in the Dark (1999) een combinatie van een lichte musical en een zwaardere opera. De IJslandse zangeres Björk speelt de hoofdrol. Een boeiend vormexperiment is Dogville (2003), gefilmd op een platte set waarbij de huizen via lijnen op de vloer zijn aangegeven. Geschokt reageerde het publiek op het filmfestival van Cannes van zijn sinistere, vanuit een diepe depressie geregisseerde Antichrist (2009).

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop