BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Luchino Visconti
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Luchino Visconti

(1906-1976) Italiaans regisseur en schrijver.
Aanvankelijk neo-realistisch. Zo is Ossessione (1943) een pijnlijk overspeldrama. In later jaren ontwikkelde hij een sensitief oog voor pracht, praal en pure decadentie met – onvermijdelijk – een even zuivere blik op de onttakeling en neergang ervan. The Damned (1969) met het legendarisch filmdebuut van Helmut Berger in travestie. Dood in Venetië (1971) naar de korte roman van Thomas Mann , toont een stad in de dodelijke greep van cholera. De obsessieve componist Aschenbach ontwaart pure schoonheid in een Poolse jongen en sterft bij de klanken van het adagio van Mahlers vijfde symfonie. Il Gattopardo (1963), naar de roman van Tomasi di Lampedusa, gaat over het verval van een aristochratische familie op Sicilië in de jaren 1861-1883 tijdens de burgeroorlog voorafgaande aan de Italiaanse eenwording. Een film "doortrokken van het gevoel van een naderende dood. De dood van een klasse, van een individu, van een wereld, van een mentaliteit, van bepaalde privileges," aldus Visconti.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop