BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Marilyn Monroe
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Marilyn Monroe

(1926-1962) Amerikaanse actrice, pseudoniem voor Norma Jean Baker. Groeide uit tot hét sekssymbool van de 20e eeuwse cinema, met het imago van dom blondje ("sex is a part of nature. I go along with nature"). Dat irriteerde haar tweede echtgenoot Arthur Miller zeer. Hij noemde de 'American illness' als oorzaak: seks én verstand konden voor het puriteinse Amerika niet bestaan in één vrouw.
Meest klassieke scene: de boven een luchtrooster opwaaiende zomerjurk in The Seven Year Itch (1955) (haar eerste echtgenoot, honkballer Joe DiMaggio, bij de opnamen aanwezig, keerde zich vol walging af van de verhitte opmerkingen uit het publiek). Haar slotfilm The Misfits (1961) is toevallig ook de laatste film van de acteurs Montgomery Clift en Clark Gable.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop