BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Miloš Forman
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Miloš Forman

(1932 - 2018). Amerikaans filmregisseur. Forman is van Tsjecho-Slowaakse afkomst, pas in 1975 werd hij Amerikaans staatsburger. Studeerde af aan de Praagse filmacademie. Maakte eerst een aantal Tsjechische films, waarvan De liefde van een blondje (1965) en Het brandt, mijn liefje (1967) de bekendste zijn. Trok hierna richting de Verenigde Staten, waar hij een aantal grote films regisseerde. Voltreffers waren: het maatschappijkritische One Flew over the Cuckoos Nest (1975) en het deels fictionele, deels waarheidsgetrouwe Amadeus (1984) die het leven beschrijft van Wolfgang Amadeus Mozart en de jaloerse Weense hofcomponist Antonio Salieri . Forman is een zuinige regisseur , na Amadeus regisseerde hij nog vier films. Valmont (1989) is gebaseerd op de brievenroman Les Liaisons Dangereuses van de Franse schrijver Choderlos de Laclos. Hij heeft een voorkeur voor biopics: The People vs. Larry Flint (1996) over Hustler-uitgever Larry Flint, Man on the Moon (1999) over de excentrieke komiek Andy Kaufman en Goya’s Ghosts (2006) over de Spaanse schilder Francisco Goya .

foto's

 vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop