BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Amerikaanse film van Milos Forman naar het boek van Ken Kesey. De criminele provocateur Randle Patrick Murphy (Jack Nicholson ) doet alsof hij geestesziek is om onder het werken in de gevangenis uit te komen. Hierdoor komt hij in een psychiatrische inrichting terecht waar hij en zijn medegevangenen, onder wie de indiaan Chief Bromden (Will Sampson), onder het bewind staan van de autoritaire zuster Ratched (Louise Fletcher). Murphy probeert de inrichting wat levendiger te maken en keert zich tegen zuster Ratched. Een opstand kan niet uitblijven. Maatschappijkritische film, waarbij werd ingegaan op dubieuze psychiatrische behandelmethoden uit de jaren ‘50, zoals lobotomie . De film won in alle belangrijke categorieën een Oscar.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop