BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Amerikaanse film van Milos Forman naar het boek van Ken Kesey. De criminele provocateur Randle Patrick Murphy (Jack Nicholson ) doet alsof hij geestesziek is om onder het werken in de gevangenis uit te komen. Hierdoor komt hij in een psychiatrische inrichting terecht waar hij en zijn medegevangenen, onder wie de indiaan Chief Bromden (Will Sampson), onder het bewind staan van de autoritaire zuster Ratched (Louise Fletcher). Murphy probeert de inrichting wat levendiger te maken en keert zich tegen zuster Ratched. Een opstand kan niet uitblijven. Maatschappijkritische film, waarbij werd ingegaan op dubieuze psychiatrische behandelmethoden uit de jaren ‘50, zoals lobotomie . De film won in alle belangrijke categorieën een Oscar.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop