BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Orson Welles
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Orson Welles

(1915-1985) Amerikaans regisseur en acteur. Welles veroorzaakte op zeer jonge leeftijd (25) paniek bij Amerikaanse radioluisteraars door een hoorspelversie van H.G. Wells’ War of the Worlds zó realistisch te laten overkomen, waardoor veel mensen dachten dat Amerika werd aangevallen door Mars-mannetjes en op de vlucht sloegen. Welles werd in één klap wereldberoemd met deze stunt. Ging hierna werken voor de filmmaatschappij RKO. Maakte vrij snel hierna de klassieker Citizen Kane (1941) : hij was verantwoordelijk voor de regie, productie en hij speelde zelf de hoofdrol in de beroemde film over krantenmagnaat Charles Foster Kane. Ondanks zijn huidige status al invloedrijk filmmaker, was Welles in zijn tijd commercieel gezien niet succesvol. Trok zelfs naar Europa om daar aan de bak te komen. Noemenswaardige films die hij verder regisseerde én waarin hij een rol speelde zijn: The Magnificent Ambersons (1942), The Lady from Shanghai (1947), Othello (1952), Touch of Evil (1958) en Chimes at Midnight (1965). Welles oogstte verder nog lof als acteur in Compulsion (1959) en is onvergetelijk als Harry Lime in The Third Man (1949, regie: Carol Reed) naar de gelijknamige novelle van Graham Greene en als regisseur met zijn laatste grote film F for Fake (1975). Welles heeft ook tal van onvoltooide projecten (waaronder de verfilming van Don Quixote) op zijn naam staan.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop