BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Pantserkruiser Potemkin (1925)
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Pantserkruiser Potemkin (1925)

Russische, stomme film van Sergei Eisenstein die een rotsvaste plek heeft in vrijwel alle Top 10 lijstjes van 'beste films aller tijden'.
1905: de arbeiders aan boord van de Potemkin komen in opstand. Hun revolutie slaat over naar Odessa, de dichtstbijzijnde havenplaats waar het leger het volk met harde hand neerslaat. Veel symboliek: de moeder met het kind die wordt doodgeschoten, waarna het bloed over haar riem loopt met daarop een zwaan (metafoor voor onschuld). Fameus is de massale trappenscene wanneer honderden figuranten de trappen van Odessa afstormen. Voelbare paniek, angst en chaos. Ander beroemd beeld: de babywagen die de trappen afrolt.
De grote wens van Eisenstein was, dat elke tien jaar nieuwe filmmuziek gecomponeerd zou worden bij zijn film.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop