BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Peter Jackson
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Peter Jackson

(1961) Nieuw-Zeelands filmregisseur. Jacksons naam zal onlosmakelijk verbonden blijven met de zeer succesvolle Lord of the Rings-trilogie. Het laatste deel, The Return of the King (2003), is tot op heden een van de drie films die elf Oscars in de wacht wist te slepen. De Nieuw-Zeelander is een autodidact, hij volgde geen officiële opleiding tot regisseur . Vóór de trilogie maakte hij Heavenly Creatures (1994), een dramafilm die later een cultstatus bereikte. In deze film debuteerde Kate Winslet . In zijn laatste jaren regisseerde hij de remake van King Kong (2005). Een langgekoesterde droom van Jackson om van deze klassieker uit 1933 een remake te maken ging in vervulling. Hierna volgde het dromerige Lovely Bones (2009), waarbij een vermoord meisje vanuit de tussenwereld toekijkt hoe haar familie het tragische verlies verwerkt. Eind 2012 ging het eerste deel van The Hobbit-trilogie in première, met deels dezelfde cast als de Lord of the Rings-trilogie. De films van Jackson kenmerken zich door uitstekende visualisatie en veel special-effects.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop